Palaamassa

Mikä Novelli palaa?

Novelli on palannut! oli Nuorten Voimayhdistysten vuosina 2012–2013 toteuttama merkittävä kansallinen projekti, jonka tarkoituksena oli tehdä novelli näkyväksi ja kuulla ja löytää tiensä lukijoille. Projekti alkoi lokakuussa 2012 ja kesti vuoden. Se toteutettiin Suomen kulttuurisäätiön Catapult-apurahan avulla.
Projektin lähtökohtana oli kokemus siitä, että novelli on varjoinut novellin kirjallisuutena genreksi Suomessa. Hankkeen tavoitteena oli rohkaista kustantajia, kirjailijoita ja lukijoita näkemään Novell – näkemään sen arvo omana, itsenäisenä taidemuodonaan.

Novelli on palannut! Teemavuoden aikana novelli oli esillä kymmenessä novellitapahtumassa ympäri Suomea: Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kuopiossa, Rovaniemellä, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. VR: n Matkaan-lehdessä julkaistiin uusi kuukausittain uusi suomalainen tilaustarjous novelli vuodessa, ja WSOY kootti novelleja ja kymmenen muuta novelliksi Travel novellien antologiaan syksyllä 2013.

Nuorille järjestettiin novellikilpailu.

Lisäksi novellit kävivät lukiossa vuoden 2013 alusta lähtien ympäri maata. Novelli.fi-sivusto perustettiin palvelemaan lukijoita, kirjailijoita, kirjoittajia, opettajia, opiskelijoita – kaikkia novellista kiinnostuneita. Lyhytjuttujen luettelossa amatöörikirjoittajat voivat julkaista omia novellinsa, ja siellä on erillinen osio nuorten arvosteluihin, analyyseihin ja esseisiin. Järjestimme yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston kanssa myös Novellista ja elokuvasta seminaarin ja näytössarjan Orionissa syksyllä 2013.

Novelli on palannut! Projekti tavoitti kaikkiaan yli seitsemänsataatuhatta Matkaan-lehden lukijaa, yli 1500 tapahtuman kävijää, yli sata amatöörikirjailijaa ja melkein kaksi tuhatta lukion opiskelijaa. Nuorten kirjoituskilpailuun osallistui yli 700 kirjoittajan tekstiä. Kaikkiaan mukana oli 45 suomalaista ja käännösten muodossa yli 20 ulkomaista kirjailijaa. Matkan varrella saatuja kokemuksia voit lukea novellien kirjoittamisesta -osiosta.