Myrsky

Luku 1 : Kesä

 

Makasin hiekkarannalla silmät kiiinni. Tai ei se mitään hiekkaa ollut, jotain hienoa soraa kai. Aurinko paistoi siniseltä taivaalta ja kuulin lasten kiljuntaa järveltä. Olin onnellinen. Ensimmäisiä kertoja pitkään aikaan. Ankea kouluvuosi oli takana, eikä minun koskaan enää tarvisi mennä siihen kouluun. Olin helpottunut. Ja loman kunniaksi olin lupautunut pikkuveljeni kanssa uimaan. Vesi oli vielä kylmää, mutta aurinko lämmitti ihanasti. Suljin silmäni, ja lasten mekastus alkoi hiipua korvissani.

Säpsähdin, kun kylmää vettä tipahteli vatsalleni. Pikkuveljeni Jussi katseli minua veikeästi märkää tukkaansa haroen. ”Sä nukuit”, hän totesi omaan, simppeliin tapaansa. Niinpä olin nukkunut. Mutta kuinka kauan? Vilkaisu kelloon riitti, olimme myöhässä. Pakkasimme pyyhkeet äkkiä pyöriemme tarakoille ja sotkimme selkä hiessä kotiin päin. Äitimme suuttuisi, jos emme olisi ajoissa kotona. Ehkä hän ei suuttuisi Jussille, mutta minä saisin kuulla kunniani. Ja sitä en halunnut. Matka oli melko pitkä, ja olin aivan poikki, kun vihdoin kurvasimme kotipihalle.

[- - -]

Vatsani oli aivan täysi. Olin syönyt varmaan viisi valtavan kokoista muurinpohjalettua. Ilma alkoi jo viiletä päivän kuumuudesta meidän istuessa terassilla. Isä ja äiti keskustelivat jotain keskenään, Jussi pomputteli jalkapalloa ja minä haaveilin. Aurinko ei ollut lähelläkään horisonttia vielä, olihan nyt kesä. Linnut lauloivat iltakonserttiaan takapihaltamme aukeavan metsän suojassa. Lämmin tuuli henkäili ja pyörteili kevyesti pihan läpi. Tuskin edes huomasin, kun muut lähtivät jo sisälle. ”Mira hei, me käydään jo nukkumaan. Tulisit säkin”, äiti huuteli oven raosta. Mutisin jotakin kieltävän ja myöntävän vastauksen välimaastosta.

Olin nukkunut rannalla niin kauan, ettei minua väsyttänyt. Ilma alkoi tuntua viielän raikkaalta. Vedin syvään henkeä. Uudestaan. Ja uudestaan. En tiedä kauanko vain hengittelin suomalaisen kesäyön tuoksua, kuuntelin lintujen laulua ja tunsin kesäilman virtaavan kasvoilleni.

Avasin silmäni. Tällä kertaa en ollut nukkunut. Olin laittanut silmäni kiinni, jotta näky katoaisi. Mutta se ei tehnyt niin. Pieni poika seisoi edelleen metsän laidassa viittoen minua kärsimättömästi peräänsä. Vakuuttelin itselleni, että näin näkyjä, että olin valvonut liian pitkään. Mutta se ei tepsinyt. Pikkupoika puuskahti harmissaan ja lähti tuimasti tepsuttamaan minua kohti. Hän tuli aivan viereeni ja hipaisi kättäni. Tunne oli ohikiitävä, kuin kastepisara kädelläni. Jäin tuijottamaan kättäni siitä kohdasta, johon hän oli koskenut. Poika tuhahti ja käveli metsään.

Lähdin juoksemaan oudon pojan perään. Paljaat jalkani takoivat kasteista maata, kun yritin saada pikkumiehen kiinni. Linnut lehahtivat ilmaan äkillisestä saapumisestani yllättyneinä. Ne huutelivat närkästyneenä toisilleen vaihtaen johonkin toiseen puuhun. Näin pojan tassuttelemassa pientä mäkeä ylös. Hän vilkaisi ohimennen taakseen, ja näin pienen hymynpoikasen hänen huulillaan. Päätin seurata häntä, mihin ikinä joutuisinkaan. Sitä paitsi, metsä oli tuttu paikka minulle. Olin leikkinyt siellä tuhannet kerrat ja tunsin sen kuin omat taskuni.

Seurasin poikaa. Olimme syvällä metsän sydämessä, tunsin sen. Varmaa tietoa minulla ei ollut, sillä olin kadottanut ajan ja paikan tajun jo kauan sitten. Aloin väsyä, mutta pakottauduin jatkamaan. Ilman pientä poikaa minulla ei olisi toivoakaan löytää kotiin. Poika jatkoi matkaansa päättäväisenä, vilkuilematta ympärilleen. Tämä oli hänelle ilmeisen tuttu reitti. Poika väisti jokaista oksaa sulavasti. Katselin hänen selkäänsä, ja meinasin kompastua juurakkoon.

Pojan yllä oli kirkkaan sininen hihaton paita, jonka materiaalia en tunnistanut. Se ei muistuttanut tavallista puuvillakangasta tai miltään muultakaan aiemmin näkemääni kangasta. Jalassaan hänellä oli polviin asti ulottuvat vaaleat kaprit, samaa tunnistamatonta kangasta kuin paitakin. Pojan hiukset olivat kuin pellavaa, vaaleat ja kiharat. Ne toivat mieleeni enkelin. Pojan pienet ja paljaat varpaat eivät pitäneet pienintäkään ääntä hänen sipsutellessa eteenpäin.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18